Smażone ziemniaczki

Pyszna i odchudzona alternatywa dla frytek. Te ziemniaczki żeby były smaczne i chrupiące potrzebują tylko 4 łyżek oleju. Dzięki czosnkowi i tymiankowi są aromatyczne i świetnie smakują z każdym rodzajem mięs czy ryb albo z samą surówką.

 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych albo innych małych
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku (tylko listki)

 

Ziemniaki dokładnie myjemy, jeśli są za duże dzielimy na pół lub na ćwiartki. Gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut lub do czasu aż będą miękkie.

Wyjmujemy osuszamy na ręczniku papierowym.

Do miseczki wlewamy 4 łyżki oleju. Dodajemy posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek oraz listki

tymianku.

Ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy z olejem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież