Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Skorzystałam z przepisu na pyzy, który umieściła na forum w temacie Pierogi i kluski p. Barbara.

 

Składniki na ciasto:

  • 50 dkg ziemniaków gotowanych
  • 50 dkg surowych startych na drobnej tartce
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczki soli

 

 Gotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę, a surowe trzemy na drobnej tarce i odciskamy nadmiar wody przez gazę. Jeśli nie mamy gazy możemy wykorzystać gęste sitko. Łączymy ziemniaki, dodajemy dwa rodzaje mąki, sól i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na gruby placek i wycinamy np. kubkiem większe krążki. Na środek każdego krążka kładziemy farsz i zwijamy w kuleczki.

 

 Farsz:

  • 40 dkg mięsa z (karkówki lub łopatki )
  • cebula
  • olej
  • sól i pieprz

(ja dodałam jeszcze ugotowaną marchewkę i pół pietruszki, a z przypraw: majeranek i zioła prowansalskie)

Ugotowane mięso, warzywa i zarumienioną cebulę przekręcamy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i ziołami prowansalskimi.

Pyzy okraszamy smażoną cebulką lub smażonym boczkiem. Do pyz świetnie pasuje żurek albo barszczyk czerwony.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­