Pstrąg w panierce

A może ryba na obiad? Proponuję smażone w całości pstrągi. Pachnące aromatyczną pietruszką z dodatkiem chrupiącej panierki. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad – ryba jest bardzo delikatna. Warto podać pstrągi z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.

Składniki:

  • pstrąg
  • sól, pieprz
  • cytryna
  • natka pietruszki
  • masło
  • jajko
  • mąką
  • bułka tarta
  • olej

 

Wykonanie:


Rybę wypatroszyć, wyczyścić z łusek i wypłukać. Namoczyć na godzinę w mleku. Następnie skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, do środka włożyć posiekaną pietruszkę i plasterki masła. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i gotowe.

SMACZNEGO!

 

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież