A może ryba na obiad? Proponuję smażone w całości pstrągi. Pachnące aromatyczną pietruszką z dodatkiem chrupiącej panierki. Wspaniale sprawdzą się na rodzinny obiad – ryba jest bardzo delikatna. Warto podać pstrągi z surówką i pieczonymi ziemniaczkami.
Składniki:
- pstrąg
- sól, pieprz
- cytryna
- natka pietruszki
- masło
- jajko
- mąką
- bułka tarta
- olej
Wykonanie:
Rybę wypatroszyć, wyczyścić z łusek i wypłukać. Namoczyć na godzinę w mleku. Następnie skropić sokiem z cytryny, posolić, popieprzyć, do środka włożyć posiekaną pietruszkę i plasterki masła. Odstawić na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie obtoczyć w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron i gotowe.
SMACZNEGO!