Rurki z ciasta półkruchego są dosyć pracochłonne i potrzebujemy do nich specjalnych metalowych foremek, ale za to świetnie prezentują się na stole i smakują wyśmienicie. Są kruchutkie, posypane cukrem pudrem a w środku...krem z mascarpone i Nutelli… Palce lizać!
Składniki na ciasto na ok 40-50 sztuk
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 250 g kwaśnej śmietany 18 %
- szczypta soli
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać sól, masło i nożem posiekać. Następnie wylać śmietanę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować. Ciasto pokroić na długie paski o szerokości ok. 1,5 cm.
Metalowe rurki wysmarować masłem i na każdą nawijać paski ciasta. Nawijanie należy rozpocząć od węższej strony i robić to tak by paski delikatnie na siebie nachodziły.
Rurki układać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec ok 15 min. w temperaturze 190-200 stopni C. Wystudzić i nadziać kremem.
Krem z mascarpone i Nutelli:
- 3 serki mascarpone
- 6 łyżki Nutelli
Serek zmiksować z kremem czekoladowym. Przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziać rurki.
Posypać cukrem pudrem i chrupać z radością!
Smacznego!