Kluski leniuchy

Leniuchy to danie z kuchni naszych mam i babć. To dobry sposób na wykorzystanie pozostałych nam z obiadu ziemniaków. Jeśli mamy ugotowane ziemniaki przygotowanie leniuchów zajmuje ok. pół godziny. Możliwości podania jest kilka. Dopiero niedawno odkryłam smak leniuchów z bułką tartą z masełkiem i uwielbiam je. Kluski serwować można również ze skwarkami, sosem pieczarkowym czy mięsnym albo na słodko ze śmietaną i cukrem.



Składniki:

  • 75 dkg ugotowanych (posolonych) ziemniaków
  • 25 dkg mąki pszennej
  • pół masła
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej

 

  1. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy i gotujemy pod przykryciem.
  2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być miękkie ale nie może kleić się do rąk.
  3. Dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy wałek, lekko spłaszczamy i kroimy na 1 cm kluseczki.
  4. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy bez przykrycia do momentu aż woda zacznie się mocno gotować. Raz na jakiś czas mieszamy żeby kluski się nie posklejały. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  5. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą i smażymy aż będzie złota. Polewamy kluski.


Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież