Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem

Gryczane naleśniki ze szpinakiem, fetą i hummusem to świetne urozmaicenie codziennego menu w ciekawe i oryginalne danie. Naleśniki można zwijać i serwować na wiele sposobów. Doskonale sprawdzą się podawane na gorąco w roli dania obiadowego lub lunchu. Świetnie smakują również jako przekąska - pokrojone w dwucentymetrowe paski przypominające małe roladki na jeden kęs, lub przekrojone na 3 lub 4 części i serwowane w półmisku w formie przystawki. Naleśniki w formie przekąski można podawać na ciepło i zimno, to świetny pomysł na karnawałowe danie, idealne zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz wegetarian.


SKŁADNIKI


Na ciasto:

  • 200 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 300 ml wody
  • sól
  • olej do smażenia

Na farsz:

  • 3 opakowania Hummusu klasycznego Well Well
  • 500 g mrożonego szpinaku (całe liście)
  • 100 g serka typu feta
  • 2 szalotki
  • 3-4 ząbki czosnku
    sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę dokładnie rozprowadzamy w wodzie, dodajemy jajko, sól, oliwę. Odstawiamy na pół godziny. Szpinak gotujemy w osolonej wodzie i odsączamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy chwilę (czosnek nie powinien się przypalić, gdyż gorzknieje). Dodajemy szpinak i ponownie lekko podsmażamy.


Na dużej patelni smażymy cienkie naleśniki, następnie smarujemy je warstwą hummusu, na to nakładamy warstwę szpinaku i pokrojoną w drobną kosteczkę fetę. Zwijamy naleśniki w roladki i tniemy po skoście na 3-4 części.


CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 min LICZBA PORCJI: 4 porcje


WSKAZÓWKA: Przed zawinięciem naleśników warto chwilę odczekać – po ułożeniu jeden na drugim stają się bardziej elastyczne.


Gotowe! Wszystkiego Smacznego!


Podpowiedź: W przepisie wykorzystano *Hummus klasyczny Well Well.


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież