Pulpety drobiowe z warzywami

Świąteczny obiad to wyjątkowa okazja aby spotkanie z najbliższymi nabrało niecodziennego smaku. Z okazji zbliżających się dni proponujemy alternatywny pomysł na pyszne danie, które z pewności zachwyci najbardziej wymagających gości!

 

Składniki:

  • 500 g mięsa z udka kurczaka (lub inne drobiowe)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 pomidory suszone z oleju
  • ½ małego pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz grubo zmielony do smaku
  • 100 g sera żółtego gouda MSM Mońki

 


Składniki na sos:

  • 2 marchewki
  • ¼ selera
  • ½ pora
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ szklanki wody
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz, sos sojowy i zioła prowansalskie do smaku


Wykonanie:

Mięso przekręcić przez maszynkę, dodać jajko, bułkę tartą, pokrojone w kostkę suszone pomidory i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrobić (wymieszać) na jednolitą masę. Uformować niewielkie pulpety.

 

Marchewkę i seler pokroić w paski, por w półkrążki i krótką chwilę poddusić na maśle na patelni. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym i ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojony czosnek, podlać wodą i wymieszać. Na tak przygotowane warzywa wyłożyć wcześniej przygotowane pulpety, patelnie przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu ok. 8 minut. Po tym czasie dodać przekrojone na pół pomidorki, na każdego pulpeta położyć po plasterku sera żółtego, przykryć pokrywką i jeszcze dwie minuty poddusić, żeby ser się rozpuścił.

 

Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkami typu kopytka, kluski śląskie w formie obiadowej.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież