Ciasto idealne na rozpoczynający się sezon truskawkowy.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 margaryny
- 3 żółtka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 1/4 szklanki cukru
- łyżka smalcu
- 1 łyżka śmietany
- Składniki na krem:
- 500 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie mascarpone
- 1 fix do śmietan
- cukier waniliowy
Przepis na beze:
- 3 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
- szczypta soli
- 150g cukru
Warstwa truskawkowa:
- Truskawki
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wysypać produkty sypkie. Dodać margarynę i smalec i posiekać nożem. Zrobić dołek i dodać żółtka, śmietanę i szybko zarobić kruche ciasto. Prostokątną blachę o wymiarach 23x33 wysmarować margaryną posypać mąką i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach, aż będzie rumiane.
Przygotowanie bezy:
Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli. Ubijać, do otrzymania sztywnej piany. Dodać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 130ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.
Galaretkę rozpuście według przepisu i pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Następnie ułożyć na upieczonym cieście truskawki i zalać galaretką, wstawić do lodówki to całkowitego stężenia. W wysokim naczyniu zmiksować na krem śmietanę, dodać serek mascarpone i fix do śmietan,cukier waniliowy, miksować przez chwile do całkowitego połączenia się składników. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami i przykryć bezą. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.
Smacznego!