Truskawki pod pierzynką

Ciasto idealne na rozpoczynający się sezon truskawkowy.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 margaryny
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/4 szklanki cukru
  • łyżka smalcu
  • 1 łyżka śmietany
  • Składniki na krem:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 1 fix do śmietan
  • cukier waniliowy

Przepis na beze:

  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi ziemniaczanej)
  • szczypta soli
  • 150g cukru

Warstwa truskawkowa:

  • Truskawki
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wysypać produkty sypkie. Dodać margarynę i smalec i posiekać nożem. Zrobić dołek i dodać żółtka, śmietanę i szybko zarobić kruche ciasto. Prostokątną blachę o wymiarach 23x33 wysmarować margaryną posypać mąką i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem. Piec w 180 stopniach, aż będzie rumiane.

Przygotowanie bezy:
Białka umieścić w wysokim naczyniu, dodać szczyptę soli. Ubijać, do otrzymania sztywnej piany. Dodać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.

Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwrócić do góry dnem. Wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarować na papierze na wielkość blachy. Piec w temperaturze 130ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona. W razie konieczności lekko przedłużyć (lub skrócić) czas pieczenia. Wystudzić.

Galaretkę rozpuście według przepisu i pozostawić do lekkiego zgęstnienia. Następnie ułożyć na upieczonym cieście truskawki i zalać galaretką, wstawić do lodówki to całkowitego stężenia. W wysokim naczyniu zmiksować na krem śmietanę, dodać serek mascarpone i fix do śmietan,cukier waniliowy, miksować przez chwile do całkowitego połączenia się składników. Krem wyłożyć na stężałą galaretkę z truskawkami i przykryć bezą. Pozostawić w lodówce najlepiej na całą noc.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież