Tradycyjny sernik

To przepis na tradycyjny sernik, z dobrego własnoręcznie zmielonego twarogu, z dużą ilością jajek i niewielkim dodatkiem masła.

Podaję również przepis na domową polewę kakaową. Przyzwyczailiśmy się do gotowych polew, które wystarczy tylko podgrzać i polać ciasto. Czasem jednak gotowca nie mamy pod ręką a składniki na polewę leżą w szafce. Warto je wykorzystać i zrobić własną polewę. Jest smaczna, mocno kakaowa i ze składników, których jesteśmy pewni.

 

Składniki na sernik:

  •  1 kg białego sera
  • 10 jajek
  • 1,5 szkl cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 10 dkg roztopionego masła
  • zapach pomarańczowy
  • cukier waniliowy
  • rodzynki

 

Wykonanie:

 

Wszystkie produkty wyjmujemy wcześniej żeby miały temperaturę pokojową.

Ser mielimy najlepiej dwukrotnie.

Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się składników.

Roztapiamy masło i wystudzone dodajemy do sera.

Ubijamy na sztywno białka.

Do sera wsypujemy budyń, wlewamy pół zapachu pomarańczowego i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i pianę z białek. Mieszamy delikatnie łyżką.

Wylewamy na wysmarowaną margaryną blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w środku do wystygnięcia.

 

Polewa kakaowa:

  • 1/4 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

 

Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i zagotować. Wystudzoną polewą polać ciasto.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

Pyszny, delikatny. Gorąco polecam!