To przepis na tradycyjny sernik, z dobrego własnoręcznie zmielonego twarogu, z dużą ilością jajek i niewielkim dodatkiem masła.
Podaję również przepis na domową polewę kakaową. Przyzwyczailiśmy się do gotowych polew, które wystarczy tylko podgrzać i polać ciasto. Czasem jednak gotowca nie mamy pod ręką a składniki na polewę leżą w szafce. Warto je wykorzystać i zrobić własną polewę. Jest smaczna, mocno kakaowa i ze składników, których jesteśmy pewni.
Składniki na sernik:
- 1 kg białego sera
- 10 jajek
- 1,5 szkl cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 10 dkg roztopionego masła
- zapach pomarańczowy
- cukier waniliowy
- rodzynki
Wykonanie:
Wszystkie produkty wyjmujemy wcześniej żeby miały temperaturę pokojową.
Ser mielimy najlepiej dwukrotnie.
Żółtka oddzielamy od białek. Miksujemy je z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się składników.
Roztapiamy masło i wystudzone dodajemy do sera.
Ubijamy na sztywno białka.
Do sera wsypujemy budyń, wlewamy pół zapachu pomarańczowego i miksujemy. Na koniec dodajemy rodzynki i pianę z białek. Mieszamy delikatnie łyżką.
Wylewamy na wysmarowaną margaryną blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 50 minut. Po wyłączeniu piekarnika sernik zostawiamy w środku do wystygnięcia.
Polewa kakaowa:
- 1/4 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka mleka
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki i zagotować. Wystudzoną polewą polać ciasto.
Smacznego!
Komentarze