Tarta sernikowa z truskawkami

 Każdy łakomczuch szuka okazji żeby coś słodkiego upiec, a przede wszystkim zjeść. Tak jest i w moim przypadku...  Przecież dwie kostki twarogu w lodówce nie mogły się tak po prostu zmarnować dlatego też musiałam je jakoś zagospodarować. Zaczęłam przeszukiwać internet w poszukiwaniu przepisu na  tarty z serem.  Znalazłam no i przypomniałam sobie o truskawkach w zamrażarce. I tak oto powstała tarta z przyjemnie chrupiącym spodem i orzeźwiającymi truskawkami na wierzchu. Mniam....

Ciasto:

  • 1,5 szkl. mąki
  • 2 żółtka
  • 0,5 szkl. cukru pudru
  • 150 g masła


Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko wyrabiamy ciasto.

Wkładamy do woreczka albo owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Po tym czasie ciastem wylepiamy formę ok. 24 cm. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach żeby w trakcie pieczenia nie tworzyły się wybrzuszenia.

Pieczemy 20 minut w temp. 175 st. C aż wierzch tarty będzie lekko złoty.

Następnie wylewamy masę sernikową i pieczemy kolejne 30-35 minut.

 

Masa sernikowa:

  •  500 g półtłustego twarogu
  • 3 jajka
  • 140 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 
Twaróg mielimy, a jeśli mamy twaróg w kostce z Czarnkowa to wystarczy jak rozdrobnimy go widelcem.

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel.

Wlewamy go do sera i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy jeszcze chwilę.

Wylewamy na podpieczony spód.

Po upieczeniu studzimy.

 
Masa truskawkowa:

  •  600 g truskawek (mogą być mrożone)
  • 4 łyżki cukru
  • galaretka truskawkowa
  • 2 łyżeczki żelatyny

 
Jeśli używamy truskawek mrożonych to dodajemy cukier i na wolnym ogniu zagotowujemy, a następnie blendujemy owoce. W małej ilości wody rozpuszczamy galaretkę i żelatynę i wlewamy do musu truskawkowego. Jak masa zacznie gęstnieć wylewamy na tartę sernikową.

Jeśli truskawki są świeże to możemy dodać do nich cukier i od razu zblendować. Następnie rozpuszczamy żelatynę i galaretkę w niewielkiej ilości gorącej wody i wlewamy do musu truskawkowego. Jak zacznie gęstnieć wylewamy na tartę sernikową.

Ciasto wkładamy do lodówki i trzymamy je do czasu aż galaretka truskawkowa zetnie się.

 
Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież