Sernik z rabarbarem bez pieczenia

Wysokie temperatury na zewnątrz nie zachęcają do używania piekarnika i stania w nagrzanej kuchni. Jeśli jednak mamy ochotę na kawałek domowego ciasta warto wypróbować sernik bez pieczenia na ciasteczkowym spodzie. Dzięki dodatkowi rabarbaru sernik jest lekko kwaskowy i orzeźwiający a posypka z białej czekolady nadaje chrupkości i przyjemnej słodkości.

 

  • 250 g herbatników lub ciasteczek owsianych
  • 100 g masła
  • 400 g serka typu Philadelphia ( np. Delfiko)
  • 250 g śmietany 36 %
  • 90 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 3 gałązki rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny


Dodatkowo:

biała czekolada do posypania

 


Rabarbar myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i dusimy aż się rozpadnie. Studzimy.

W odrobinie gorącej (ale nie wrzącej) wody rozpuszczamy żelatynę i dodajemy ją do rabarbaru. Odkładamy do lodówki.

 
Ciasteczka rozdrabniamy. Masło roztapiamy a następnie dodajemy do ciasteczek. Dokładnie mieszamy aż ciasteczka wchłoną tłuszcz.

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasteczka, wyrównujemy i uklepujemy łyżką. Wkładamy do lodówki na godzinę.

 
Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy z cukrami. Serek Philadelphia przekładamy do miseczki i przez chwilę mieszamy mikserem. Śmietanę dodajemy do serka i miksujemy.

 
Do masy serowej dodajemy rabarbar i delikatnie mieszamy. Wylewamy na spód ciasteczkowy.

Posypujemy posiekaną białą czekoladą.

Wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.

 
Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież