wtorek, 28 październik
Zostaw komentarz

Składniki

  • 1 karp (ok. 1,5 kg)
  • 100 g migdałów w płatkach
  • 2 łyżki masła
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 1-2 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

Karpia oczyść, opłucz i dokładnie osusz. Możesz go pokroić na dzwonka lub piec w całości. Posól i popieprz rybę z obu stron, a następnie skrop sokiem z cytryny. Odstaw na 30 minut, aby się zamarynowała. Rozgrzej piekarnik do 180°C. W międzyczasie na patelni rozpuść masło i delikatnie podsmaż płatki migdałów, aż się zarumienią. Karpia ułóż w naczyniu żaroodpornym i posyp podsmażonymi migdałami. Jeśli używasz tymianku, ułóż gałązki na rybie. Piecz karpia w nagrzanym piekarniku przez około 25-30 minut, aż mięso będzie soczyste i łatwo oddzielające się od ości. Przed podaniem udekoruj karpia świeżą natką pietruszki.


Podanie

Karp pieczony z migdałami doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniakami, kaszą lub sałatką z kapusty kiszonej. 

Karp pieczony

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość