Rurki z kremem budyniowym

Tym razem pyszne półkruche rurki z ...domowej roboty krem budyniowym… Palce lizać!

 
Składniki na ciasto na ok 40-50 sztuk

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 250 g kwaśnej śmietany 18 %
  • szczypta soli

 
Mąkę przesiać przez sitko na stolnicę. Dodać sól, masło i nożem posiekać. Następnie wylać śmietanę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części i każdą z nich cienko rozwałkować. Ciasto pokroić na długie paski o szerokości ok. 1,5 cm.

Metalowe rurki wysmarować masłem i na każdą nawijać paski ciasta. Nawijanie należy rozpocząć od węższej strony i robić to tak by paski delikatnie na siebie nachodziły.

Rurki układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok 15 min. w temperaturze 190-200 stopni C. Wystudzić i nadziać kremem.

 

Krem budyniowy (creme patisserie)

  •  7 żółtek z dużych jajek
  • 700 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 47 g mąki pszennej
  • 47 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 


Żółtka razem z cukrem utrzeć mikserem na jasny krem. Dodać przesiane mąki, ekstrakt z wanilii i dalej ucierać aż krem ładnie się połączy.

W garnku zagotować mleko. Odlać 100 ml gorącego mleka i powoli wlać do masy jajeczno-mącznej.

Tak zahartowaną masę wlać do reszty mleka i zagotować. Budyń często mieszać, żeby nam się nie przypalił.

Przestudzony krem przełożyć do rękawa cukierniczego albo szprycy i napełniać rurki.

 

Rada:

  • Białka, które zostały z przygotowania kremu możemy wykorzystać do przygotowania bezików.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież