Pierniczki świąteczne

W tym roku również nie mogło zabraknąć pierników na naszej choince. Pyszne, pięknie pachnące pierniczki przez tydzień leżakowały i miękły w metalowej puszce, a wczoraj zostały polukrowane i udekorowane. Nie muszę dodawać, że posypywanie kolorowymi posypkami to świetna zabawa dla dzieciaków. Nasi mali pomocnicy są zadowoleni, że są przydatni, a my mamy mniej pracy:)

 

Składniki:

  • 40 dkg mąki
  • 10 dkg masła
  • 10 dkg cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masło, cukier i jajko ubić mikserem. Do puszystej masy dodać miód, przyprawę do piernika, mąkę i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto. Jeśli ciasto będzie się lepiło dosypać trochę mąki.

Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Po wyjęciu z lodówki podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na grubość ok.3 mm i wycinać pierniczki. Piec w temp. 180 st. C ok. 15 minut. Wystudzić, przechowywać w metalowej puszce. Na kilka dni przed Świętami udekorować lukrem.

 

Wesołych Świąt!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież