Ciasto z masą orzechową

Rekomendacją tego ciasta niech będzie to, że ma przepyszną masę orzechową. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszej nie jadłam. Słodki smak kremu przełamuje kwaskowaty smak jabłek, a wykończeniem ciasta są oblane mleczną czekoladą biszkopty. Dałam biszkopty okrągłe, ale równie dobrze mogą to być biszkopty podłużne, które są bardziej delikatne i miękkie.
To jedno z ciast, do którego wraca się jak raz się spróbuje.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać żółtka, cukier i ubijać aż będą puszyste. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Wylać do wysmarowanej dużej blachy i piec w 180 st. C aż będzie złocisty.

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
1 1/4 szkl. cukru
1 1/2 galaretki

Jabłka usmażyć z cukrem. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ciepłe wylać na wystudzony biszkopt.

Masa orzechowa:

2 jajka
15 dkg cukru
15 dkg zmielonych orzechów
1/2 szkl. mleka
1 kostka masła

Jajka roztrzepać z cukrem i ubić na parze.
Zmielone orzechy zagotować w 1/2 szkl. mleka. Wystudzić.
Miękkie masło ucierać i stopniowo dodawać do niego zaparzone i wystudzone orzechy i masę jajeczną.

Na biszkopt wylewamy ciepłe jabłka, jak jabłka wystygną kładziemy na nie masę orzechową a następnie biszkopty. Całość polewamy polewą czekoladową.

Rada: Biszkopty można nasączyć słodką herbatą z cytryną.



Smacznego!



Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież