Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Rekomendacją tego ciasta niech będzie to, że ma przepyszną masę orzechową. Śmiało mogę powiedzieć, że lepszej nie jadłam. Słodki smak kremu przełamuje kwaskowaty smak jabłek, a wykończeniem ciasta są oblane mleczną czekoladą biszkopty. Dałam biszkopty okrągłe, ale równie dobrze mogą to być biszkopty podłużne, które są bardziej delikatne i miękkie.
To jedno z ciast, do którego wraca się jak raz się spróbuje.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Ubić białka ze szczyptą soli. Dodać żółtka, cukier i ubijać aż będą puszyste. Delikatnie wymieszać z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.
Wylać do wysmarowanej dużej blachy i piec w 180 st. C aż będzie złocisty.

Masa jabłkowa:

1 kg jabłek (najlepiej kwaskowatych)
1 1/4 szkl. cukru
1 1/2 galaretki

Jabłka usmażyć z cukrem. Do gorących jabłek wsypać galaretkę i dobrze wymieszać. Ciepłe wylać na wystudzony biszkopt.

Masa orzechowa:

2 jajka
15 dkg cukru
15 dkg zmielonych orzechów
1/2 szkl. mleka
1 kostka masła

Jajka roztrzepać z cukrem i ubić na parze.
Zmielone orzechy zagotować w 1/2 szkl. mleka. Wystudzić.
Miękkie masło ucierać i stopniowo dodawać do niego zaparzone i wystudzone orzechy i masę jajeczną.

Na biszkopt wylewamy ciepłe jabłka, jak jabłka wystygną kładziemy na nie masę orzechową a następnie biszkopty. Całość polewamy polewą czekoladową.

Rada: Biszkopty można nasączyć słodką herbatą z cytryną.



Smacznego!


Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­