Muffinki marchewkowo-jabłkowe

Powtórzę się, ale uwielbiam muffinki. Świetnie nadają się na śniadanie czy jako słodki dodatek do kawy. Są naprawdę tanie, ze składników które najczęściej posiadamy w domu, więc można je przygotować również dla niezapowiedzianych gości. W czasie kiedy nagrzewa się piekarnik mieszamy składniki, czyli całość zajmuje nam jakieś 30 minut.

Marchewkowo- jabłkowe są wilgotne, słodkie, aromatyczne dzięki cynamonowi i chrupiące bo posypane płatkami. Dzieci je uwielbiają... Sprawdziłam:)

 

Składniki:

  • 100 g marchewki startej na drobnej tarce
  • 75 g jabłek startych na grubej tarce
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki
  • 75 ml oleju
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka starta z cytryny

 

  1. Nagrzać piekarnik do 180 st. C
  2. W jednej misce wymieszać ze sobą: marchewkę, jabłka, jajka, cukier, olej, wiórki kokosowe, skórkę z cytryny.
  3. W drugiej: przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cynamon.
  4. Wymieszać mokre składniki z suchymi.
  5. Foremki do muffinek wysmarować masłem (z wyjątkiem silikonowych) i napełnić je masą do 3/4 wysokości, posypać płatkami owsianymi lub wiórkami kokosowymi
  6. Piec 18- 20 minut.
  7. Wyjąć z piekarnika i zostawić w foremkach przez 5 minut, do całkowitego wystudzenia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież