Lizaki bezowe

Dzieci uwielbiają lizaki bezowe za to, że są bardzo słodkie, kolorowe i chrupiące. Przygotowanie ich zajmuje dość dużo czasu, ale są wyjątkowym i pożądanym elementem przyjęć dla dzieci.

 

Składniki:

  •  4 białka z dużych jajek
  • 250 g cukru
  • 100 g cukru pudru

 
Białka dokładnie oddzielamy od żółtek i wlewamy do szklanej lub metalowej miski. Bardzo ważne jest żeby nawet odrobina żółtka nie dostała się do białek ponieważ białka nie ubiją się.
Do białek dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Miskę z białkami i cukrem stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Woda nie może dotykać miski. Białka mieszamy przez 10 minut aż cukier rozpuści się a białka będą mocno ciepłe.

Po 10 minutach zdejmujemy z garnka i ubijamy na wysokich obrotach przez ok. 7 minut aż białka będą chłodne.
Dodajemy cukier puder i miksujemy na wolnych obrotach przez 2 minuty.
Jeśli chcemy mieć lizaki kolorowe to dzielimy pianę na tyle części ile chcemy kolorów.
Przekładamy do worka cukierniczego z tylką i wyciskamy koła. Do każdego wkładamy po patyczku do lizaków albo patyczki do szaszłyków.

Suszymy w temperaturze 80 st.C przez minimum 2 godziny.


Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież