Marynowane patisony

Smakują podobnie jak ogórki kiszone, ale z wyglądu są bardziej efektowne. Smaczny dodatek do kanapek sałatek czy sosów.

 

Składniki:

  •  2 kg patisonów
  • 4 szklanki wody
  • 80 gramów soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • kilkanaście ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 4 liście laurowe
  • czosnek
  • koper

 

Zalewa:

Ziele angielskie i ziarna pieprzu rozbić na mniejsze kawałki.

Zagotować wodę z solą, pieprzem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, cukrem i gorczycą. Doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.

 

Wykonanie:

Do każdego słoika włożyć po 3 ząbki czosnku, koper, ułożyć ciasno patisony i zalać zalewą. Dokładnie zakręcić słoiki. Odstawić do ukiszenia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież