Kruchy z jabłkami

Ciasto najlepsze z jabłkami kwaśnymi np. antonówkami. Z dużą ilością cynamonu z pewnością uprzyjemni nam jesienne dni....

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 3/4 margaryny np. Palma
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka smalcu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki bułki tartej
  • litrowy słoik prażonych jabłek albo 1,5 świeżych (dodać cukier)

 

Na stolnicę wysypać produkty sypkie. Dodać margarynę i smalec i posiekać nożem. Zrobić dołek i wbić do niego jajka, dodać śmietanę i szybko zarobić kruche ciasto. Podzielić na dwie częsci. Dużą blachę wysmarować margaryną posypać mąką i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Nakłuć widelcem żeby nie puchło.

Jabłka wymieszać z 2 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżkami bułki tartej. Wyłożyć na spód, przykryć drugim ciastem. Piec w temperaturze 180 oC do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor.

Kiedy wystygnie posypać cukrem pudrem. Pyszne z lodami waniliowymi.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież