Kalifornia

Ciasto tylko dla dorosłych:) Ciekawy smak daje połączenie kremu z nutelli ze śliwkami kalifornijskimi namoczonymi w alkoholu i zatopionymi w czekoladzie. Jest to placek do którego się wraca, bo jest naprawdę pyszny.

 

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i ubić na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.

Piec w temp. 180 st. C. Przepis jest na dużą prostokątną blachę.

 

 Składniki na masę:

  • 30 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 średnia nutella
  • 1 masło
  • 4 żółtka
  • niecała szklanka cukru pudru
  • wódka

 

Śliwki zalać wrzątkiem na 3 minuty. Pokroić je w paski i zalać wódką na kilka godzin.

Żółtka utrzeć z cukrem, zmiksować miękkie masło, a następnie do masła dodawać masę jajeczna i ucierać. Stopniowo dodawać nutellę cały czas miksując.

Biszkopt nasączyć słodzoną herbatą z dodatkiem alkoholu ze śliwek. Posmarować kremem. Na krem wyłożyć śliwki. Polać polewą czekoladową.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież