Ciasto tylko dla dorosłych:) Ciekawy smak daje połączenie kremu z nutelli ze śliwkami kalifornijskimi namoczonymi w alkoholu i zatopionymi w czekoladzie. Jest to placek do którego się wraca, bo jest naprawdę pyszny.
Biszkopt:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka i ubić na puszystą masę. Delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem.
Piec w temp. 180 st. C. Przepis jest na dużą prostokątną blachę.
Składniki na masę:
- 30 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 średnia nutella
- 1 masło
- 4 żółtka
- niecała szklanka cukru pudru
- wódka
Śliwki zalać wrzątkiem na 3 minuty. Pokroić je w paski i zalać wódką na kilka godzin.
Żółtka utrzeć z cukrem, zmiksować miękkie masło, a następnie do masła dodawać masę jajeczna i ucierać. Stopniowo dodawać nutellę cały czas miksując.
Biszkopt nasączyć słodzoną herbatą z dodatkiem alkoholu ze śliwek. Posmarować kremem. Na krem wyłożyć śliwki. Polać polewą czekoladową.
Smacznego!