Mazurek czekoladowy

Już wkrótce Wielkanoc, warto więc już teraz wypróbować albo chociaż zgromadzić przepisy na wielkanocne mazurki, baby czy kołacze. Ja postanowiłam upiec mazurka czekoladowego z kremem na bazie mleka w proszku. Trochę zmodyfikowałam przepis na krem, a kruchy spód zrobiłam z bardzo starego przepisu, który dostałam od Ciotki pochodzącej ze wschodu. Mazurka bogato udekorowałam bakaliami i czekoladowymi jajeczkami i wyszedł pyszny.

 

Składniki na kruchy spód:

  • 2 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 20 dkg margaryny
  • 3 żółtka ugotowane na twardo
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Do tego zetrzeć na drobnej tarce żółtka, dodać margarynę, cukier puder, cukier waniliowy. Posiekać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Wykleić tortownicę ( średnica 25-26 cm), zostawiając wyższy brzeg. Nakłuć widelcem.

Piec w 200 st. C przez ok. 30 minut aż będzie złote.

Wystudzony spód można posmarować powidłami śliwkowymi.

 

Składniki na krem:

  • 0,5 szklanki mleka
  • 12 dkg cukru
  • 13 dkg margaryny lub masła
  • 1,5 szklanki mleka w proszku (najlepiej niebieskie)
  • 2 łyżki kakao

 

Dodatkowo:

  • bakalie do dekoracji

 

Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, dodać margarynę. Zagotować. Do gotującego się mleka wsypać mleko w proszku i kakao. Szybko mieszać rozcierając grudki. W trakcie mieszania spróbować i jeśli mleko w proszku będzie rozpuszczone należy uznać, że krem jest gotowy.

Ciepły krem czekoladowy wylać na kruchy spód i udekorować bakaliami.

 

Wesołych Świąt!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież