Już wkrótce Wielkanoc, warto więc już teraz wypróbować albo chociaż zgromadzić przepisy na wielkanocne mazurki, baby czy kołacze. Ja postanowiłam upiec mazurka czekoladowego z kremem na bazie mleka w proszku. Trochę zmodyfikowałam przepis na krem, a kruchy spód zrobiłam z bardzo starego przepisu, który dostałam od Ciotki pochodzącej ze wschodu. Mazurka bogato udekorowałam bakaliami i czekoladowymi jajeczkami i wyszedł pyszny.
Składniki na kruchy spód:
- 2 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 20 dkg margaryny
- 3 żółtka ugotowane na twardo
- 1 torebka cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia. Do tego zetrzeć na drobnej tarce żółtka, dodać margarynę, cukier puder, cukier waniliowy. Posiekać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Wykleić tortownicę ( średnica 25-26 cm), zostawiając wyższy brzeg. Nakłuć widelcem.
Piec w 200 st. C przez ok. 30 minut aż będzie złote.
Wystudzony spód można posmarować powidłami śliwkowymi.
Składniki na krem:
- 0,5 szklanki mleka
- 12 dkg cukru
- 13 dkg margaryny lub masła
- 1,5 szklanki mleka w proszku (najlepiej niebieskie)
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- bakalie do dekoracji
Do garnka wlać mleko, wsypać cukier, dodać margarynę. Zagotować. Do gotującego się mleka wsypać mleko w proszku i kakao. Szybko mieszać rozcierając grudki. W trakcie mieszania spróbować i jeśli mleko w proszku będzie rozpuszczone należy uznać, że krem jest gotowy.
Ciepły krem czekoladowy wylać na kruchy spód i udekorować bakaliami.
Wesołych Świąt!