Drożdżówki

Drożdżówki lepsze niż  z niejednej cukierni. Zadziwiająco łatwe do wykonania a efekt końcowy wyborny.

 

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • margaryna Kasia albo Palma

 

Masa serowa:

  • 25 dkg sera
  • 1 jajko
  • kilka kropli zapachu pomarańczowego
  • cukier wg uznania

 

Wykonanie:

Drożdże rozrabiamy ze śmietaną i cukrem.

Mąkę, jajka i margarynę siekamy na stolnicy.

Łączymy i wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.

Po leżakowaniu ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości ok. pół centymetra. Smarujemy masą serową i składamy od siebie dolną część na 2/3 ciasta i górny brzeg ku dołowi złożonego ciasta. Tak przygotowane ciasto kroimy na paski 3-4 cm. Każdy pasek przekręcamy w połowie.

Dobrze odłożyć przygotowane drożdżówki na 15 minut do wyrośnięcia.

Posmarować białkiem i piec 15-20 minut w temp. 180 st. C.

Wystudzone drożdżówki polać lukrem.

Zamiast masy serowej jako nadzienia możemy użyć nutelli, marmolady albo masy makowej.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież