Piknikowe tartaletki na słono z kiełbaską od Bergera

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • ½ kostki masła
  • żółtko
  • łyżka śmietany 18%
  • szczypta soli

Farsz:

  • 3 Kiełbaski Ślązaczki marki Berger
  • ser mozzarella
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ szklanki śmietany 30%
  • białko z jednego jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia do dekoracji

Wykonanie:

Mąkę przesiać, a następnie zagnieść z żółtkiem, pokrojonym masłem, śmietaną i solą, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto owinąć folią i włożyć na 15 min do zamrażalnika. Kiełbaski i mozzarellę pokroić w kostkę, pomidorki koktajlowe na ćwiartki. Śmietanę wymieszać z białkiem, doprawić solą, pieprzem oraz czosnkiem. Wysmarowane tłuszczem foremki tartaletek wyłożyć cienką warstwą ciasta. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni. Następnie wyjąć foremki i wypełnić je kiełbasą, pomidorkami i mozzarellą. Całość zalać śmietaną z białkiem, a następnie ponownie umieścić w piekarniku na 15 min. Tartaletki można podawać na ciepło lub zimno, z delikatnym sosem czosnkowym oraz świeżą bazylią.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież