Domowy sernik

Sernika chyba nie trzeba nikomu reklamować. Ten który ostatnio przygotowałam był bardzo puszysty, delikatny, nie za słodki i mimo, że minimalnie opadł był nadal równy. Dobrze wystudzony, polany czekoladą smakował naprawdę znakomicie. Jeśli robimy go z wiadereczka to jest szybki do przygotowania i warto od czasu do czasu przygotować go choćby po to żeby usłyszeć : jest pyszny, mamusiu jesteś najlepszą kucharką na świecie:)

 

Składniki:

 

  • 75 dkg dwukrotnie zmielonego białego sera (może być dobrej jakości z wiadereczka)
  • 5 jajek
  • 15 dkg + 1 łyżka cukru pudru
  • 5 dkg roztopionego masła
  • 200 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy
  • zapach pomarańczowy

 

dodatkowo:

 

  • polewa czekoladowa

 

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 st. C.
  2. Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy margaryną i obsypujemy mąką.
  3. Do jednej miseczki wbijamy białka i ubijamy je na sztywno z 1 łyżką cukru.
  4. Do drugiej miski przekładamy ser, żółtka, wsypujemy cukier puder, cukier waniliowy, trochę zapachu pomarańczowego, wlewamy mleko.
  5. Miksujemy około 10 minut. Do masy serowej dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło.
  6. Delikatnie łączymy z pianą z białek.
  7. Przelewamy do tortownicy i pieczemy 55 minut. Po tym czasie zostawiamy jeszcze w piekarniku 10 minut. Dopiero po tym czasie piekarnik lekko uchylamy i studzimy.
  8. Wystudzony sernik polewamy czekoladą albo posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież