Śmietanowiec

Ciasto bardzo smaczne, lekkie jak ptasie mleczko i szybkie jeśli odpowiednio zorganizujemy sobie pracę. Najlepszą rekomendacją jest to, że szybko znika ze stołu.

 

Składniki na 1 biszkopt:

 

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Będziemy potrzebowali 2 biszkopty. Pieczemy je osobno.

Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka i ubijamy aż masa jajeczna będzie puszysta a cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i proszek i delikatnie mieszamy z pianą.

Pieczemy aż ciasto będzie złote ok. 15 min. w temperaturze 180 oC.

 

Składniki na masę śmietanową:

 

  • śmietana  18 % 400 g
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 galaretki (każda w innym kolorze)
  • 2 łyżeczki żelatyny (jeśli żelatyna 5-6 łyżeczek na 1 l wody)

 

Dzień wcześniej albo kilka godzin wcześniej przygotowujemy galaretki. Każdą rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Kiedy wystygną, możemy włożyć je do lodówki wtedy szybciej stężeją.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy wystudzoną żelatynę i przez chwilę mieszamy. Następnie galaretki dzielimy łyżką na mniejsze części i wrzucamy do śmietany. Mieszamy aż śmietana zacznie tężeć.

Wylewamy ją na biszkopt dopiero wtedy jak będzie na tyle ścięta, żeby nie spływać z ciasta. Przykrywamy drugim biszkoptem i posypujemy cukrem pudrem.

 

Uwagi:

  • do zagęszczenia śmietany zamiast żelatyny możemy użyć galaretki o mniej intensywnym smaku np. agrestowej

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież