Ciasto jogurtowe z truskawkami

Wychodząc naprzeciw osobom, które lubią ciasta nieskomplikowane, upiekłam ciasto jogurtowe. Smaczne, wilgotne i bardzo szybkie. Myślę, że nie przesadzę jeśli napiszę, że przygotowanie tego ciasta jest tak proste, że zrobi je każdy, z małą pomocą nawet kilkuletnie dziecko

Robiłam to ciasto zarówno w wersji z kruszonką jak i bez. Osobiście wolę bez, ale spróbujcie sami.

 

  • 280 g mąki ( trochę mniej niż 2 szklanki)
  • ½ szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szkl. jogurtu naturalnego
  • ½ szkl. oleju
  • truskawki ok. 350 g

 

Przy przygotowaniu tego ciasta jogurtowego obowiązuje taka sama zasada jak przy muffinach. Najpierw do jednej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier waniliowy i cukier kryształ.

Do drugiej wlewamy wszystkie składniki mokre. Mieszamy.

Następnie łączymy składniki suche ze składnikami mokrymi.

Przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24-25 cm.

Umyte i obrane truskawki kroimy na mniejsze części i układamy na wierzchu ciasta delikatnie dociskając. Posypujemy kruszonką. Pieczemy 40 minut w 180 st. C

 


Kruszonka (opcjonalnie)

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 4 łyżki cukru


Wszystkie składniki wyrabiamy i przekładamy do lodówki na 30 minut.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież