Ciasto dyniowe

Idealne ciasto dla osób, które nie lubią spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Jest smaczne, wilgotne i naprawdę tanie.

 

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka zmiksowanego miąższu z dyni (brak blendera? wystarczy zetrzeć na drobnej tarce)
  • 1,5 szkl. mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 margaryny Kasia
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach pomarańczowy

 

Składniki na lukier:

  • cukier puder
  • sok z cytryny

 

Przygotowanie:

 

Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby była miękka. Do miski wkładamy margarynę, wsypujemy cukier, wbijamy jajka i miksujemy do połączenia wszystkich składników. Jeśli nie mamy miksera to do utarcia ciasta używamy drewnianej pałki. Łączymy z dynią, mąką, proszkiem do pieczenia. Ciasto już prawie gotowe. Wystarczy dolać wg uznania zapachu pomarańczowego i mamy już masę, którą przelewamy do natłuszczonej formy. W moim przypadku była to tortownica ok. 26 cm. i ciasto wyszło dość niskie (zaletą jest to, że jest więcej lukru:)). Myślę, że keksówka byłaby też dobra.

Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 1800C i pieczemy ok.40 minut.

Wystudzone ciasto polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież