Churros con chocolate

Czas przygotowania: 30-40 minut
Poziom : Średni


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 500 ml wody
  • 3 łyżeczki deserowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 litr oliwy do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • tabliczka gorzkiej czekolady


Sposób przygotowania:

W rondelku wymieszać wodę z oliwą, solą i proszkiem, doprowadzić do wrzenia. Kiedy się zapieni, zestawić z ognia i wlać do miski z mąką. Mieszać drewnianą łyżką, aż powstanie twarde ciasto. Formować długie oraz zawijane paluchy. Rozgrzać litr oliwy. Smażyć partiami na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Posypać cukrem i podawać z kawą lub gorącą czekoladą.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież