Biszkopt z kremem budniowym

Ciastko z kremem tak puszystym jak chmurka:)

Jeśli dżem zastąpimy owocami a uprażone wiórki galaretką wyczarujemy zupełnie inny smak.

 

Składniki na 1 biszkopt (potrzebne dwa):

  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na krem:

  • 0,5 l mleka
  • 0,75 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 masło
  • sok z cytryny

 

Dodatkowo:

 

  • kwaśny dżem albo powidła
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

 

Wykonanie:

 

Przygotowanie tego ciasta zaczynamy od ugotowaniu budyniu. W czasie kiedy będzie stygł będziemy mieć czas żeby upiec biszkopty.

 

Mleko gotujemy z cukrem (odlać pół szklanki). Mąkę rozrabiamy w mleku i dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy intensywnie mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Studzimy.

 

Pora na pieczenie biszkoptów. Będą nam potrzebne dwa.

Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i żółtka i ubijamy aż masa jajeczna będzie puszysta a cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę i proszek i delikatnie mieszamy z pianą.

Pieczemy aż ciasto będzie złote ok. 20 min. w temperaturze 180 oC.

 

Teraz wiórki. Rozgrzewamy patelnie. Wsypujemy wiórki i mieszamy aż zrobią się złote. Przesypujemy na talerzyk żeby uniknąć przypalenia.

 

Teraz krem. Miksujemy masło i margarynę. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy aż krem będzie puszysty. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

 

Wystudzone biszkopty smarujemy warstwą dżemu i wylewamy 3/4 kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem. Smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież