Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

Wspólne pieczenie to wspaniały pomysł na atrakcyjne spędzenie czasu razem z dzieckiem. Kulinarna przygoda, tworzenie a potem zajadanie zdrowych przekąsek to przecież prawdziwa frajda dla każdego malucha. Prosty przepis gwarantuje powodzenie misji i nie wygeneruje ogromnego bałaganu w kuchni, a wspaniały smak upieczonych wspólnie zdrowych łakoci to największa radość dla małych kucharzy i duma dla rodziców. Poniższy przepis na ciasteczka owsiane ze śliwkami doskonale sprawdzi się podczas wspólnego kucharzenia z dziećmi. Przygotowanie ciastek jest proste, więc do wspólnego pieczenia śmiało można zaprosić nawet najmłodsze dzieci! Przydzielenie im ważnych zadań, takich jak mieszanie, czy dosypywanie składników, układanie ciasteczek na blaszce, a potem wspólne oczekiwanie na gotowe ciasteczka i wielki finał, czyli jedzenie – to naprawdę doskonała zabawa i smakowita przygoda!


Składniki:

  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
  • ½ szklanki mleka
  • 2 jajka
  • ok. 4 łyżki miodu
  • 100 g masła klarowanego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • suszone śliwki

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek. Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką, dodać roztopione masło klarowane oraz posiekane śliwki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 – 170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy ok 8-10 minut najlepiej w termoobiegu.


Wskazówka:

Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka

 

Porada:

Bakalie siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość do wieku dzieci.


Gotowe! Smacznego!

Holle.pl

 

Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

Komentarze  

Z ciastek polecam też kruche orkiszowe z użyciem mąki konopnej https://konopna-farmacja.com/pl/n/Smaczne-konopne-ciasteczka-przepis/4
Chociaż mąka konopna jest bardzo specyficzna, dodatek orkiszowej ratuje sytuację. Nasionka fajnie smakują po upieczeniu, są chrupkie.
­