Spagetti z karczochami i sosem serowym

Składniki:

  • świeże dojrzałe karczochy 3 średnie szt.
  • sok z ½ cytryny
  • oliwa z oliwek 3 łyżki
  • boczek wędzony parzony 200g
  • czosnek 4 ząbki
  • makaron spaghetti 500g
  • sól, pieprz grubo zmielony do smaku
  • sos serowy „Tarsmak”
  • natka pietruszki


Wykonanie:


Z karczochów usunąć nożem twarde zewnętrzne liście. Z górnej części karczocha odciąć 1/3 ( ok. 3 -4 cm) Odciąć również łodygę, aż pojawi się serce karczocha. Przecięte miejsca posmarować sokiem z cytryny, bo szybko ciemnieją. Tak przygotowane ugotować do miękkości w osolonej wodzie z sokiem z cytryny ( ok. 40 minut) Wyciągnąć, odsączyć z wody i pokroić na ósemki.

Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie na złoty kolor. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, przygotowane wcześniej karczochy i całość krótką chwilę poddusić. Dodać ugotowane na półtwardo spaghetti, doprawić solą, pieprzem, wymieszać i chwilę podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki, wymieszać i wyłożyć na talerze.

Każdą porcję solidnie polać sosem serowym „Tarsmak”

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież