Smaki wakacji

Choć z pogodą bywa różnie, to na pewno niejeden ciepły wakacyjny dzień jeszcze przed nami – lato przecież dopiero się zaczęło. Warto więc przypomnieć sobie propozycje na lekkie i orzeźwiające obiady, które pozwolą nam dobrze funkcjonować w czasie upałów. Jaki posiłek przygotować, żeby nie rozgrzewać się jeszcze bardziej? Sprawdźcie nasze pomysły.

 

Chłodnik niejedno ma imię

Lekkie, pożywne i orzeźwiające zupy na zimno to świetny wybór na ciepły dzień! Nie bez powodu chłodniki są tak lubiane. Choć najpopularniejszy jest litewski: na bazie barszczu, z kefirem lub maślanką, chrupiącymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem) i jajkiem, warto przetestować nowe smaki. W Internecie jest mnóstwo przepisów na chłodniki z przeróżnych warzyw, m.in. brokuła, kalafiora, cukinii czy pora, dlatego opiszemy tylko kilka tych mniej typowych.

 

Lekką i delikatną w smaku propozycją jest chłodnik bułgarski, inaczej nazywany taratorem. Robi się go na bazie kefiru i ogórków gruntowych z dodatkiem czosnku, mięty, koperku i orzechów włoskich. Fanom nietypowych smaków polecamy natomiast chłodnik rosyjski, czyli okroszkę. Do bazy z kwasu chlebowego, musztardy, śmietany i szczypiorku dodaje się ogórek, jajko i szynkę wędzoną. Smak jedyny w swoim rodzaju!

 

Zupełnie inna propozycja pochodzi z drugiego końca Europy – dokładnie z Andaluzji. Gazpacho, bo o nim mowa, to pomidory zmiksowane z papryką, ogórkiem, czosnkiem i dymką. Żeby było mniej jednorodnie, część warzyw można zostawić w kawałkach. Niektórzy dodają także ostre papryczki, liście selera naciowego lub… arbuz!

 

Śródziemnomorskie przysmaki

Lato to także doskonały moment, żeby nawet w domu poczuć się jak na wakacjach – a co może temu bardziej sprzyjać niż obiad, który przeniesie nas nad morze? Ryby i owoce morza nie tylko przypomną nam beztroskie chwile na urlopie, ale są zdrowe i dużo lżejsze niż np. czerwone mięso, więc po takim obiedzie będziemy czuć się mniej zmęczeni i senni. Spaghetti z owocami morza w sosie pomidorowym zabierze nas do słonecznych Włoch, paella z krewetkami – do gorącej Hiszpanii, a sałatka z ośmiornicą – na chorwackie wybrzeże. A jeśli mamy ochotę na kuchnię francuską?

 

– Bardzo polecam mule w sosie ze śmietany i białego wina – mówi Michel Moran, znany szef kuchni i ambasador marki Zwieger. – Świetne na lekki obiad będzie też ratatouille z bakłażanów, cukinii, cebuli, pomidorów i papryki. Piękne, kolorowe, pyszne!

 

Powszechnym nadmorskim przysmakiem są ryby – wędzone, grillowane, smażone. Mogą im towarzyszyć ziemniaki w różnej postaci (pieczone, talarki, frytki), sałatki i surówki. Jeśli chcemy, żeby posiłek był lżejszy i bardzo orzeźwiający, warto zrezygnować z ziemniaków, a postawić na sałatę z grillowaną rybą – do tego doskonale pasuje na przykład łosoś.

 

Swojskie smakołyki

Jeśli w domu mamy kulinarnych tradycjonalistów, w polskim menu też znajdziemy kilka propozycji na lato. Jedną z najbardziej popularnych jest jajko sadzone z młodymi ziemniakami i kefirem. W różnych wariacjach ziemniaki mogą być pieczone lub podsmażane, do tego świetnie sprawdzają się zasmażana młoda kapusta, kalafior lub fasolka szparagowa z bułką tartą.

 

– Przy wysokich temperaturach warto przygotowywać jak najlżejsze dania – podpowiada Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger, produkującej między innymi patelnie, garnki i noże. – Jeśli więc chcemy ograniczyć użycie tłuszczu podczas smażenia jajek sadzonych lub podsmażania ziemniaków, warto sięgnąć po patelnię z dobrą powłoką nieprzywierającą – wtedy możemy użyć minimalnej ilości masła czy oleju, tylko dla smaku, lub nie używać go wcale.

 

Dobrą sławą cieszą się również obiady na słodko: pierogi czy knedle z owocami, zapiekanka ryżowo-jabłkowa, a także ryż albo makaron z kefirem i truskawkami.

 

Owoców i warzyw sezonowych mamy teraz duży wybór, warto więc skorzystać z nich przy okazji letniego gotowania. Z bobu można przygotować zupę krem, a także dodać go do sałatki z młodymi ziemniaczkami i boczkiem lub do kaszy ze szpinakiem oraz cukinią. Fasolka szparagowa, podobnie jak brokuł czy kalafior, świetnie sprawdzi się jako składnik leczo albo gulaszu warzywnego do ryżu lub kaszy.

 

Wakacyjne obiady mogą przypominać nam sielskie chwile na wsi u babci, odpoczynek podczas urlopu w pięknych miejscach albo po prostu cieszyć nasze podniebienia, przynosząc ulgę w trakcie gorących dni. Nie przegapcie okazji, żeby przez chwilę znów poczuć się jak na wakacjach! Smacznego.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież