środa, 29 październik
Zostaw komentarz

Składniki

  • 200 g migdałów
  • 100 g rodzynek
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cynamon (opcjonalnie, do posypania)

Przygotowanie

Migdały sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj lub zmiksuj na gładką masę. W garnku roztop masło, dodaj mąkę i podsmaż, aż powstanie jasna zasmażka. Powoli wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Dodaj posiekane migdały, cukier, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając, przez około 15-20 minut, aż zupa zgęstnieje. Na koniec dodaj rodzynki i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż staną się miękkie.


Podanie

Zupę migdałową podawaj gorącą, posypaną cynamonem, jeśli lubisz. Można ją serwować z kawałkami białego chleba lub sucharami. 

Zupa migdałowa

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość