Zupa krem z dyni

Dzisiaj w wielu domach zwłaszcza na wyspach króluje dynia. U nas dynia czeka na przerobienie jej na dyniogłowego a miąższ z niej wykorzystałam na zupę dyniową. Lubię wszelkie zupy a ta z dyni jest delikatna i sycąca.

 

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1/4 średniej dyni (miąższ)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 18 %

 

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę albo pióra i razem z pokrojoną w kostkę dynią dusimy na maśle do miękkości.

W tym czasie obieramy warzywa, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w ok. 3 litrach wody. Kiedy dynia będzie miękka wrzucamy ją do wywaru z warzyw, dodajemy kostkę rosołową, trochę soli, pieprzu i gotujemy jeszcze chwilę.

Zdejmujemy z ognia, studzimy i miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy zahartowaną śmietanę i doprowadzamy zupę do wrzenia. Na talerzu posypujemy pietruszką.

Zupę z dyni można podawać bez dodatków albo z grzankami.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież