Zalewajka na kwaśnym mleku

Smak bardzo prosty, składniki mało wyszukane, a efekt końcowy wart spróbowania.

 

Składniki:

  • 2 litry wody
  • duży kubek (400 ml) maślanki, kefiru, jogurtu naturalnego albo kwaśnego mleka
  • 1 łyżĸa mąki
  • 200 ml śmietany
  • garstka kaszy jęczmiennej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszki
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • szczypiorek
  • kawałek słoniny (ewentualnie boczku, ja wolę słoninę)

Wykonanie:

Do garnka wlać 2 litry wody. Wsypać kaszę i gotować aż kasza będzie prawie miękka. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, pietruszkę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać łyżeczkę vegety.

Kiedy ziemniaki będą miękkie, rozrobić maślankę z mąką, tak żeby nie było grudek. Zahartować zupą i wlać do garnka.

Następnie dodać zahartowaną śmietanę.

Słoninę pokroić w kosteczkę, usmażyć na patelni i gorący tłuszcz ze skwarkami wlać do gotującej się zupy. Dodać pokrojony szczypiorek, doprawić solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież