Krem z pomidorów z mozzarellą

Składniki na 2-3 porcje:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2 duże marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów lub 5 większych pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
  • 700 ml bulionu
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii (można dać pęczek świeżej)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

    Przygotowanie:
    Oliwę rozgrzać w garnku, włożyć pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek , smażyć aż cebula się zeszkli. Dodać pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę, smażyć przez 5 minut, co chwilę mieszając. Dodać pomidory, gotować przez chwile po czym dodać bulion. Doprawić solą, pieprzem, bazylią,oregano i cukrem. Gotować przez około 15 minut. Zupę zmiksować blenderem.

    Podawać z kawałkami mozzarelli i grzankami
    Do zupy można dodać śmietankę 30%

    Smacznego!

Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież