Krem z cebuli

Pyszna i pożywna zupa cebulowa z serkiem topionym. Idealna na chłodne dni.

  • 6 cebul
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 prostokątne opakowanie serka topionego
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 litr wody
  • 5-6 łyżek masła
  • sól, pieprz

    Cebule pokroić w piórka i podsmażyć na maśle. W garnku zagotować wodę, dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, czosnek i marchewkę, gotować 10-15 minut, dodać kostki rosołowe i podsmażoną cebule, gotować przez 5 minut. Zupę zdjąć z ognia i zblenderować na gładki krem, dodać serek topiony i gotować do czasu jego rozpuszczenia. Doprawić solą i pieprzem.
    Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami.

Smacznego!


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież