W tym roku mój urodzinowy tort był nieco nietypowy. Kremem przełożyłam nie biszkopt, a ciasto które smakiem przypominało trochę Murzynka a trochę piernik. Tort był wilgotny, cynamonowy z puszystym kremem budyniowym z białą czekoladą. Ostatnio właśnie ten krem jest moim numerem 1. Pyszny....
Ciasto:
- 2 szkl. + 2 łyżki mąki
- ¾ szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szkl. mleka
- 150 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki sosy oczyszczonej
- szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi. Dodajemy po jednym jajku, a następnie ciągle miksując powoli wlewamy mleko. Kiedy składniki dobrze się połączą wsypujemy przesiane przez sito: kakao, mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną.
Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
Pieczemy w 160 st. C przez 40 minut.
Studzimy.
Krem:
- 2 budynie waniliowe
- 1 łyżka mąki
- 750 ml mleka
- 4 białe czekolady
- 4 łyżki mleka
- 200 g miękkiego masła
W 250 ml rozrabiamy budynie i mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.
Na wierzch budyniu możemy położyć folię spożywczą dzięki czemu na powierzchni nie pojawi się kożuch.
Miękkie masło ubijamy mikserem i partiami dodajemy budyń. Kiedy krem budyniowy będzie lekki i puszysty nadszedł czas na rozpuszczenie białej czekolady.
Do tego potrzebujemy niedużego garnka i metalowej bądź szklanej miski. Do garnka wlewamy tyle wody żeby nie dotykała miski. Wodę podgrzewamy a następnie zmniejszamy płomień żeby nie wrzała.
Czekoladę dzielimy na małe kawałki, dodajemy mleko i czekamy aż zacznie się rozpuszczać. Raz na jakiś czas mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z garnka i studzimy. Jeśli rozpuszczona czekolada będzie bardzo gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka.
Wystudzoną czekoladę wlewamy do kremu i ubijamy przez chwilę.
Ciasto kroimy na 3 blaty. Każdą z nich nasączamy wodą z cytryną i cukrem i smarujemy kremem. Górną warstwę smarujemy najpierw dżemem morelowym i polewamy czekoladą.
Smacznego!