środa, 08 październik
1 Komentarz

W tym roku mój urodzinowy tort był nieco nietypowy. Kremem przełożyłam nie biszkopt, a ciasto które smakiem przypominało trochę Murzynka a trochę piernik. Tort był wilgotny, cynamonowy z puszystym kremem budyniowym z białą czekoladą. Ostatnio właśnie ten krem jest moim numerem 1. Pyszny....

 

Ciasto:

  •  2 szkl. + 2 łyżki mąki
  • ¾ szkl. cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1 szkl. mleka
  • 150 g miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sosy oczyszczonej
  • szklanka + 2 łyżki powideł śliwkowych

 
Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i powidłami śliwkowymi. Dodajemy po jednym jajku, a następnie ciągle miksując powoli wlewamy mleko. Kiedy składniki dobrze się połączą wsypujemy przesiane przez sito: kakao, mąkę, cynamon i sodę oczyszczoną.

Ciasto wylewamy do natłuszczonej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 25 cm.

Pieczemy w 160 st. C przez 40 minut.

Studzimy.

 

Krem:

  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki
  • 750 ml mleka
  • 4 białe czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 200 g miękkiego masła

 
W 250 ml rozrabiamy budynie i mąkę. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy budynie i mieszamy aż budyń zgęstnieje i zacznie bulgotać. Zdejmujemy z kuchenki i studzimy.

Na wierzch budyniu możemy położyć folię spożywczą dzięki czemu na powierzchni nie pojawi się kożuch.

Miękkie masło ubijamy mikserem i partiami dodajemy budyń. Kiedy krem budyniowy będzie lekki i puszysty nadszedł czas na rozpuszczenie białej czekolady.

Do tego potrzebujemy niedużego garnka i metalowej bądź szklanej miski. Do garnka wlewamy tyle wody żeby nie dotykała miski. Wodę podgrzewamy a następnie zmniejszamy płomień żeby nie wrzała.

Czekoladę dzielimy na małe kawałki, dodajemy mleko i czekamy aż zacznie się rozpuszczać. Raz na jakiś czas mieszamy. Rozpuszczoną czekoladę zdejmujemy z garnka i studzimy. Jeśli rozpuszczona czekolada będzie bardzo gęsta możemy dodać jeszcze trochę mleka.

Wystudzoną czekoladę wlewamy do kremu i ubijamy przez chwilę.

 
Ciasto kroimy na 3 blaty. Każdą z nich nasączamy wodą z cytryną i cukrem i smarujemy kremem. Górną warstwę smarujemy najpierw dżemem morelowym i polewamy czekoladą.

 
Smacznego!

Boże Narodzenie, krem budyniowy, torty, tort cynamonowy, krem z białą czekoladą, ciasto świąteczne, piernik

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość