Sałatka z cukinią i rukolą

Składniki:

  • garść liści sałaty - mytej Rukoli marki Eisberg
  • 1 cukinia
  • kilka zielonych oliwek
  • 2 czerwone pomidory
  • 2 łyżki pociętego na wiórki parmezanu

Wykonanie:

Cukinię i pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Następnie cukinię pokroić w plastry, a pomidory na połówki. Oprószone przyprawami warzywa ułożyć na ruszcie i grillować. Na talerzu ułożyć liście sałaty, dodać cukinię, pomidory i odsączone oliwki. Sałatkę skropić dressingiem.

Dressing:

  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • szczypta soli (najlepiej morskiej lub himalajskiej) do smaku
  • szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego) do smaku
  • pół łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego oregano
  • 2-3 łyżki niegazowanej wody źródlanej
  • pół łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego

Wykonanie:

Przyprawy wymieszać, zalać wodą. Odstawić na ok. 5 minut. Następnie dodać ocet balsamiczny, syrop klonowy i oliwę. Odczekać 5-10 minut i skropić sałatkę.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież