Sałatka z bobem, tuńczykiem i gotowanym jajkiem

Składniki (porcja na 1 os):

  • sałata lodowa x 1/3 szt.
  • rukola x 1/8 op.
  • pomidorki koktajlowe x 5szt.
  • bób x 0,08kg
  • cebula czerwona x 1/2 szt.
  • tuńczyk x 1/2 op.
  • jajko x 1 szt.
  • papryka czerwona x 1/4szt.
  • oliwa 0,1l
  • czosnek x 1 ząbek
  • sól, pieprz, cukier
  • ocet jabłkowy 0,05l  

 

Sposób przygotowania:

Ugotować bób w osolonej wodzie. Sałatę lodową i rukolę porwać i przełożyć do miski. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do wysokiego kubka wraz z ząbkiem czosnku, oliwą, solą, pieprzem, cukrem, octem jabłkowym. Całość (bez sałat) zmiksować na gładki dressing. Gotowym sosem podlać mix sałat i wymieszać delikatnie ręką, po czym wyłożyć na środek talerza. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w piórka i obsypać sałatę na talerzu. Pomidorki pokroić na połówki i pokryć nimi sałatę oraz wyłożyć kawałki tuńczyka. Ugotowany bób obrać z łupin i rozsypać na sałacie. Ugotowane jajko obrać ze skorupy, pokroić na ćwiartki i ułożyć na wierzchu gotowej kompozycji. Całość można polać po wierzchu łyżką paprykowego dressingu.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież