Chrupiąca bułka z avocado

Oto kolejny pomysł na wykorzystanie bardzo zdrowego awokado. Chrupiące bułeczki z awokado i pysznym jajkiem w koszulce to ciekawy pomysł na śniadanie albo kolację. Tosty można podać z różnego rodzaju sałatami z dodatkiem pomidorków koktajlowych i serka typu feta, skropionymi oliwą z oliwek.

 

Składniki:

  • 2 bułki
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe awokado
  • sól, pieprz
  • świeża pietruszka
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny

 

  1. Awokado dzielimy na połówki, usuwamy pestki i przy pomocy łyżki wydrążamy miąższ. W misce rozdrabniamy awokado, dodajemy sok z połowy cytryny, sól, pieprz i jeśli mamy trochę posiekanej natki pietruszki.
  2. Do średniego garnka wlewamy wodę, solimy i doprowadzamy do wrzenia.
  3. Bułki kroimy na pół, smarujemy z obu stron oliwą z oliwek i obsmażamy na patelni aż będą chrupiące.
  4. Jajka pojedynczo wybijamy do kubka. Kiedy woda zacznie wrzeć przy pomocy łyżki robimy wir (dzięki temu jajko będzie okrągłe) i delikatnie wlewamy po jednym jajku do wody (jajka gotujemy pojedynczo). Gotujemy 2-3 minuty do momentu aż białko będzie ścięte a żółtko będzie nadal płynne. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej na ręcznik papierowy.
  5. Chrupiące bułeczki smarujemy pastą z awokado a na wierzch każdej połówki bułki kładziemy jajko w koszulce.

 

Polecam! Pycha!

 Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież