Sałatka wielowarzywna

Klasyczna sałatka z gotowanych warzyw, która świetnie sprawdza się w czasie różnych uroczystości a także jako dodatek do śniadania czy kolacji.

 

Składniki:

  •  ziemniaki
  • marchewka
  • jajka
  • kwaśne jabłka
  • ogórki kiszone
  • pietruszka
  • seler
  • jeśli ktoś  lubi warto dodać groszek konserwowy
  • majonez

 

Wykonanie:

Gotujemy warzywa w łupinach. Jak będą miękkie (ale nie rozgotowane) wylewamy wodę i przelewamy zimną.

Obieramy ze skórek i kroimy w drobną kostkę. Tak samo postępujemy z jajkami, jabłkami i ogórkami. Jeśli chcemy sałatkę o łagodniejszym smaku dodajemy mniej ogórków.

Wszystkie składniki mieszamy z majonezem. Majonezu powinno być tyle, żeby składniki można było bez problemu wymieszać a kosteczki warzyw pokryte były majonezem. Polecam tutaj majonez Kielecki ponieważ jest dobrze doprawiony i nie potrzebujemy dodawać soli ani pieprzu.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież