Sałatka brokułowa z winogronami

Składniki:

  • brokuły świeże 2 szt.
  • winogrona czerwone 150g
  • boczek wędzony 100g
  • cebulka prażona 2 łyżki
  • migdały całe 50g
  • Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”) 3 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku


Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież