Gwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Składniki


Krakersy:

  • garść Szpinaku młodego marki Eisberg
  • 120 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml wody
  • szczypta soli
  • łyżeczka płatków chilli

Dip:

  • 100 g serka topionego
  • 80 g startego sera Gouda
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • mały ząbek czosnku

Przygotowanie


Krakersy:

Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).

 

Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

 

Dip:

Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.

 

Publikacja: Sebastian Kubiak

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­