Ocena użytkowników: 5 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywna
 

To zdrowsze i z większą ilością farszu zapiekanki, które tak chętnie kupujemy w budkach z fast foodem. Są smaczne, chrupiące i robi się je szybciutko.

 

Składniki:

  •  1 bagietka
  • 500 dkg pieczarek
  • sera tyle ile lubicie (gołda, edam, mozzarella)
  • cebula
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • masło

 

Wykonanie:

Pieczarki obrać ze skórki i udusić na maśle. Odparować wodę. Jeśli tej wody jednak trochę zostanie można dodać niewielką ilość bułki tartej, która wodę wchłonie. Doprawić solą, pieprze, ziołami prowansalskimi. Wystudzić.

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na osobnej patelni.

Bagietkę przekroić na pół i podzielić na odpowiadającej nam długości zapiekanki.

Cebulę wymieszać z pieczarkami, wyłożyć na bagietkę. Posypać startym serem.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać do momentu rozpuszczenia się sera.

 

Podawać z ketchupem, majonezem albo chrupać bez dodatków.

 

Smacznego!

 

Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież

­