Szparagi zapiekane w cieście francuskim z szynką i serem

Czas przygotowania: 30 minut
Poziom : Łatwy


Składniki (porcja na 1 os):

  • ciasto francuskie x 1/6 rolki
  • szparagi mix x 3 sztuki
  • szynka (typu Parmeńska, Serrano, Schwarzwaldzka) x 1 plaster
  • ser tarty (typu parmezan, grana padano, cheddar, gruyere)
  • żółtko od jajka x 1 sztuka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie pokroić na równe kwadraty. Na jednym z nich położyć plaster szynki i oprószyć tartym serem. Szparagi obrać ze skórki (poniżej główki),odciąć zdrewniałe końcówki i położyć na całość kompozycji . Na sam koniec zwinąć całość w rulon i posmarować surowe ciasto rozmąconym żółtkiem. Piec w temp. 210°C przez około 20 minut.

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież