Ilość porcji: 4 Czas: 20 minut Poziom ostrości: 2
Składniki:
- 1 łyżka Pasty z chili House of Asia
- 3 łyżki Musztardy starofrancuskiej Dijon
- 2 łyżki ogórka kiszonego pokrojonego w kostkę
- 8-10 filetów śledziowych Matias w solance
- 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki i 1 łyżka oliwy z zalewy
- 2 średnie szalotki pokrojone w piórka
- 2 łyżki szczypiorku drobno pokrojonego
- Pieprz do smaku
- Woda z cytryną do namoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
Śledzie mocz w wodzie z cytryną przez około godzinę, następnie wyjmij i osusz ręcznikiem papierowym, pokrój na średniej wielkości kawałki i przełóż do szerokiej miski. Dodaj szalotkę, pomidory, ogórki, musztardę, pastę chili, dopraw pieprzem i całość wymieszaj. Pod koniec dodaj szczypiorek oraz oliwę z suszonych pomidorów, ponownie wymieszaj i odstaw na minimum 2 godziny, aby smaki się przegryzły (najlepiej na noc).
TIP: Gotowe danie podawaj z ugotowanymi ziemniakami.