Pasta z avocado i fety

Wiosna to czas, kiedy przyroda budzi się do życia a my zaczynamy być bardziej aktywni i lepiej się odżywiamy. Warto teraz próbować nowych potraw i tak komponować dwoje posiłki, żeby były zdrowe i kolorowe.

Warto włączyć do swojej diety awokado, które świetnie zastąpi masło i jest bogate w witaminy: A, B1, B2, C i E. Jest polecane chorym na miażdżycę, a także osobom mającym problemy z wątrobą. Dojrzały owoc świetnie rozsmarowuje się dlatego też doskonale nadaje się do past do pieczywa. Warto pamiętać o dodaniu soku z cytryny, który zapobiega ciemnieniu miąższu.

 

Składniki:

 

  • 2 dojrzałe awokado
  • 10 dkg fety
  • świeża pietruszka
  • sok z cytryny
  • pieprz

 

Awokado dzielimy na pół, usuwamy pestkę i przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ. Przekładamy do miseczki, dodajemy fetę, część pietruszki, łyżkę soku z cytryny i przy pomocy blendera miksujemy. Doprawiamy pieprzem.

Używamy do smarowania pieczywa, krakersów. Przed podaniem kanapki dekorujemy świeżą pietruszką.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież