Powidła śliwkowe

Do zrobienia powideł śliwkowych potrzebujemy dojrzałych, słodkich i pomarszczonych śliwek węgierek a także trochę czasu i serca do ich smażenia. Warto jednak poświęcić kilka dni na ich przygotowanie, aby później móc zajadać chlebek z masłem i domowymi powidłami. To również smaczny dodatek do ciast, naleśników i mięs.

 

Składniki:

  • kilka kilogramów dojrzałych śliwek węgierek

 

Śliwki myjemy, usuwamy ogonki, listki i pestki. Wsypujemy do szerokiego garnka, takiego żeby powierzchnia parowania była jak największa.

Pierwszego dnia dusimy pod przykryciem 3-4 godziny często mieszając drewnianą łyżką. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy bez przykrycia do następnego dnia, aby nadmiar wody odparował.

Przez kolejne 2 dni smażymy śliwki na małym ogniu po 3-4 godziny bez przykrycia. Musimy pamiętać o częstym mieszaniu żeby powidła nam się nie przypaliły.

Powidła są gotowe jak nabiorą ciemnego koloru i są na tyle gęste, że spadają z łyżki całymi płatami i nie spływają.

Gorące powidła należy przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem do ostudzenia.

 

Smacznego!

 


Drukuj   E-mail
Publikacja: Anna Wiech

Dodaj komentarz

Kod antyspamowy
Odśwież