środa, 29 październik
Zostaw komentarz

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 200 g wędzonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 20 g suszonych podgrzybków
  • 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w plastrach
  • mąka
  • sól, pieprz, sos sojowy i majeranek do smaku

Przygotowanie: 

Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. Zapiekać w piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Zapiekanka po nelsońsku

Wczytywanie komentarzy... Komentarz zostanie odświeżony po 00:00.

Zostaw komentarz jako pierwszy.

Zostaw tu swój ślad...
Niezalogowany ?
lub skomentuj jako gość